Istoric | Pagina oficiala a Federatiei Romane de Badminton

Pagina oficiala a Federatiei Romane de Badminton

Istoric

Adevăratul strămoş al jocului cu mingea cu pene a apărut în Europa, în secolul al XVII-lea, permiţând denumirea „Jeu volant” adică „jocul zburătorului”. L-a început s-a practicat într-un cadru restrâns, în curţile regale şi domneşti, deşi îmbrăcămintea în stil „rococo”, conform modelului de atunci, influenţa negativ dinamismul şi amplitudinea mişcărilor. Se spune că regina suedeză, Cristina (1626 – 1689), era o foarte bună jucătoare.

Se antrena zilnic, ca şi sportivii de astăzi, pentru a practica un joc sigur, cu lovituri precise şi puternice, cu ajutorul cărora putea învinge chiar şi adversari de sex opus.

Regulamentul jocului, care, cu mici modificări, este valabil şi în zilele noastre, a fost adus prima dată în Europa de către ofiţerii britanici care au cunoscut în India, în jurul anului 1860, un joc foarte asemănător cu cel de astăzi numit „Poona”. S-a constatat că aceasta este de fapt jocul ,, Oibane ”, practicat cu câteva sute de ani mai devreme , în Japonia.

Badmintonul, joc cunoscut la noi de curănd, datorită atractivitaţii lui şi faptul că nu necesită amenajări speciale şi nici echipament complex, are o mare ,, priză ’’ în răndul maselor.

Primele încercări de a organiza regulamentar competiţii de badminton s-a făcut de către Casa Copiilor din Tărgu-Mureş în decembrie 1975. La concursul dotat cu cupa ,,30 Decembrie” au participat elevi din 16 şcoli ale municipiului Tărgu-Mureş.

În 1976, Comitetul Judeţean U.T.C. Mureş organizează primul concurs interjudeţean de badminton, dotat cu ,,Cupa Mureşul”, la care au participat peste 100 jucători şi jucătoare din 12 judeţe.

Tot mai mulţi tineri si vărstnici au început să îndrăgească şi să practice acest joc. Raspăndirea lui a avut ca urmare infiinţarea unor secţii de badminton pe langă asociaţii şi cluburi sportive: Resiţa, Cluj, Bucureşti, Braşov, Timişoara, Tărgu Mureş, Baia Mare.

Primele întalniri internaţionale s-au desfăşurat la Tărgu Mureş în decembrie 1979, între echipele de copii şi juniori ale Casei Copiilor din Tărgu Mureş şi formaţiile similare din oraşul Zsombo a cărei echipa reprezentativă era campioana Ungariei la copii.

Federaţia Româna de Badminton a fost fondata în data de 29 ianuarie  1990 şi s-a reorganizat în conformitate cu Legea Educaţiei Fizice şi Sportului nr. 69/2000 .

           Pe plan internaţional, sportivii romani au participat cu regularitate la  CB, la care echipa s-a clasat constant pe locul 2, ei au concurat şi la CE de seniori. Badmintonul din ţara noastră a fost reprezentat de cîte un singur sportiv la CM de la Birmingham (1992) şi la JO de la Barcelona (1992). În anul 2000, sportivii noştrii au participat pentru prima dată la CM de juniori 19 ani, la probele pe echipe, la cele individuale.